De lengte

Hockeysticks zijn verkrijgbaar in verschillende lengtematen, waarvan de meest gangbare 36,5 is. De meeste volwassenen hockeyen nog steeds met een 36,5 inch hockeystick omdat dit gezien wordt als de standaard. Echter zijn 36,5 inch sticks in onze ogen al vaak te kort voor de meeste volwassen hockeyers. Daarom kiezen steeds meer spelers voor 37,5 inch of zelfs 38,5 inch. Het voordeel van een langere stick is dat je een grotere reach hebt tijdens het verdedigen en je tijdens het dribbelen rechter op staat zodat je een groter blikveld hebt.

 

De stijfheid

De stijfheid van een stick wordt door 3 verschillende materialen bepaald:

  • Glass fiber: glass fiber wordt toegepast om kunststof sticks te verstevigen. Een stick met meer glass fiber is buigzamer en geeft meestal meer balgevoel, maar het geeft minder kracht aan de bal mee als je slaat omdat het de kracht absorbeert bij het buigen buigen. Een deel van de kracht gaat hiermee verloren. Bij een stick met een hoger glass fiber gehalte zal je de vibraties in een stick minder voelen dan bij een hoger carbongehalte. Een stick met een hoger carbon percentage heeft in verhouding minder glass fiber.
  • Aramide: aramide is heel minimaal in een stick aanwezig. het haalt de stugheid uit de stick maar te veel aramide zorgt voor snellere slijtage. Aramide wordt vooral als schokdemper gebruikt in een stijve hockeystick.
  • Carbon: hoe meer carbon er in een stick verwerkt is, hoe stijver de stick wordt. Hoe stijver de stick, hoe meer slagkracht. Maar hoe stijver de stick is, hoe eerder de bal ook van de stick af kan springen, bijvoorbeeld bij het stoppen. Bij een stijve stick vergt het daarom meer ervaring om de bal goed onder controle te houden. Wij adviseren beginnende hockeyers om voor minder dan 50% carbon te kiezen en later op te bouwen naar bijvoorbeeld 75% of zelfs 95% carbon.

De kromming

De kromming van een stick wordt bepaald door 2 factoren: de mate van kromheid (de maximale buiging) en de positie vanaf waar de stick buigt.

Tegenwoordig zijn bijna alle sticks even krom, ongeveer 24mm. Dit meet je door je stick plat op de grond te leggen en dan de afstand tussen de grond en het hoogste punt van je stick te meten.

Veel belangrijker bij de keuze van een stick is de positie waar de stick buigt, in het midden van de stick of meer naar onderen, richting de haak. Dit noemen we de verschillende soorten ‘bows’:

  • Midbow: de Midbow (of standard bow) is de meest rechte stick en heeft een gelijkmatige kromming over de gehele sticklengte. De Midbow is het meest geschikt voor de beginnende hockeyer, maar ook voor de allround hockeyer. Met deze sticks kan je het gemakkelijkste lange, vlakke ballen spelen.

Prohockey.nl Midbow

  • Lowbow: de Lowbow wordt vaak gebruikt door technische hockeyers waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van 3d-hockey, omdat je de bal makkelijker omhoog kan spelen. Hij wordt veel gebruikt door de behendige speler die sneller wil dribbelen en vooral aanvallend ingesteld is. Met een Lowbow kan je ook al goed scoopen en sleeppushen.

Prohockey.nl Lowbow

  • Xtra lowbow: de Xtra lowbow heeft een extreem lage kromming die goed van pas komt bij het sleeppushen. Deze kromming wordt veel gebruikt door geoefende spelers die specialist zijn in scoopen of bij het slepen van de strafcorner. Sommige merken hebben ook nog een dragbow, deze stick is vaak gelijk aan de Xtra lowbow maar heeft een geul in de haak voor extra controle bij het slepen.

 

prohockey.nl Xtra-Lowbow