Stick match

Onze visie op de perfecte match:

Prohockey.nl is een specialist op gebied van high performance hockeysticks. Wij staan voor een goede match tussen speler en stick en vinden het belangrijk om hier gedegen advies over te geven. Advies over de match tussen jouw speelstijl en de perfecte hockeystick.

Hoe kom je tot de perfecte match?

De perfecte match is heel persoonlijk. Waar moet je bijvoorbeeld op letten? Wat is mijn speelstijl en welke stick past hier het beste bij? Een JDH of een Ritual? Wat zijn de verschillen?

Wij hebben in Nederland ambassadeurs lopen op verschillende clubs. Deze spelers kunnen je goed adviseren welke stick goed bij jou past. Daarnaast kan altijd direct contact met ons opnemen zodat we je kunnen adviseren. Een stick heeft een aantal eigenschappen die belangrijk zijn om mee te nemen in het kiezen van de perfecte match:

  • Kromming
  • Gewicht
  • Stijfheid
  • Haak
  • Sticklengte
  • Positie in het veld

Welke kromming is goed voor jou?

Midbow/standardbow
Een stick met met een kromming in het midden van de stick.
Voor een beginnende hockeyer is een mid bow geschikt. Je leert gemakkelijk de basis van hockeyen: dribbelen, pushen, slaan en flatsen. Daarnaast is een mid bow ook geschikt voor ervaren hockeyers omdat de centrale kromming het makkelijk maakt om vlakke lange ballen te pushen, flatsen en slaan. Bij een lowbow zal deze vaker opstuiteren.
Een mid bow is een allround stick die voor elke linie geschikt is.

Lowbow
Een stick met de kromming ongeveer 25 cm vanaf de haak wordt een low bow genoemd.
Deze bow is het meest geschikt voor de technische en behendige speler. Met een lowbow kan een hockeyer gemakkelijk een slimme liftpasses geven en is sneller tijdens het dribbelen. Daarnaast is een low bow uitermate geschikt voor scoopen en een sleeppush tijdens de corner.

Extra lowbow   
Een stick met de kromming op minimaal 20 cm vanaf de haak wordt ook wel een extra lowbow genoemd.
Vergeleken met de lowbow is deze ook geschikt voor de technische en behendige speler: je kan erg makkelijk mee dribbelen en je tegenstander gemakkelijk voorbij gaan door snelle en korte bewegingen. De extra lowbow heeft nog dichter bij de haak zijn buiging, wat ervoor zorgt om nog gemakkelijker een bal te scoopen of tijdens de strafcorner de bal nog harder de touwen in te slepen.

Stijfheid, hoeveel % Carbon?
De stijfheid van sticks wordt door 3 verschillende materialen bepaald:

–          Carbon
–          Glasfibre
–          Aramide

Dit samen is 100%

Carbon:         Stijve sticks zijn van 70-100% en de minder stijve sticks zijn er van 45-70% aan Carbon.

Pluspunten Minpunten
Hoe meer carbon in de stick, des te stijver en steviger die is. Slijt sneller (vooral op zandveld)
Hoe stijver des te meer kracht achter de bal: harder slaan Meer trillingen in de stick
Hoe stijver hoe meer direct contact en controle met de bal De bal kaatst sneller van je stick af bij aannames

Pluspunten:  Carbon zorgt voor de stijfheid van de stick: hoe meer carbon er in de stick zit, hoe steviger en stijver de stick is. De stijfheid komt tot uiting tijdens het slaan van de bal, door een stijve stick kan je aanzienlijk harder slaan dan een minder stijve stick. Dit komt doordat de stick minder meebuigt tijdens het slaan, dus al de kracht komt in de bal te zitten en niet in de trilling van je stick.

Minpunten:   Vanwege de stijfheid kaatst de bal sneller van je stick af tijdens het dribbelen, in een duel met je tegenstander of bij het aannemen.

Voor een beginnende hockeyer is het verstandig om te beginnen met een hockeystick met minder carbon. Dit maakt de hockeystick flexibeler waarmee je als hockeyer veel balcontrole hebt tijdens het dribbelen en pushen.

In elke stick zitten glasvezels, dit is voor de duurzaamheid en flexibiliteit van de stick. Carbon kan slecht tegen slagkracht en slijtage van het veld, bij duurdere sticks wordt dit ook wel verduurzaamd door aramide.

Aramide:

Dit is een vezel die niet doorslaggevend is voor de soort stick. Het haalt de stugheid meer uit de stick. Aramid is voornamelijk toegevoegd om de trilling uit de stick te halen tijdens het slaan.

De haak

We hebben sticks in ons assortiment met verschillende type haken

Normale haak: dit is een ideale haak voor mensen die veel acties maken. Door de kleine haak kost het minder tijd om met de bal te dribbelen.
Grote haak/Hook head: door een grotere haak heb je meer controle bij de backhandaanname. Door de grote haak kost het wel meer moeite om snel te dribbelen.
Taper Toe: dit is een haak waarbij de punt van de haak wat naar buiten gebogen is. JDH en Mazon heeft zo’n haak in hun assortiment. Dit zorgt voor extra controle tijdens snelle draai bewegingen en bijvoorbeeld bij het aangeven van de strafcontrole zal de bal minder snel uit de haak springen.

De lengte van de stick.

Wij voeren 3 varianten in lengtes van sticks: 36,5 inch, 37,5 inch en 38,5 inch. Doorgaans is de lengte van een stick voor senioren 36,5 inch. Ben je langer dan gemiddeld dan adviseren wij een langere stick. Daarnaast adviseren wij voor gevorderde hockeyers een verlengde stick. Een verlengde stick zorgt ervoor dat je ‘over de bal’ gaat kijken. Hierdoor zie je meer van het speelveld en heb je meer overzicht. Daarnaast heb je als verdediger natuurlijk meer reach omdat de stick gewoon langer is.