De stijfheid

De stijfheid van een stick wordt door 3 verschillende materialen bepaald:

  • Glass fiber: glass fiber wordt toegepast om kunststof sticks te verstevigen. Een stick met meer glass fiber is buigzamer en geeft meestal meer balgevoel, maar het geeft minder kracht aan de bal mee als je slaat omdat het de kracht absorbeert bij het buigen buigen. Een deel van de kracht gaat hiermee verloren. Bij een stick met een hoger glass fiber gehalte zal je de vibraties in een stick minder voelen dan bij een hoger carbongehalte. Een stick met een hoger carbon percentage heeft in verhouding minder glass fiber.
  • Aramide: aramide is heel minimaal in een stick aanwezig. het haalt de stugheid uit de stick maar te veel aramide zorgt voor snellere slijtage. Aramide wordt vooral als schokdemper gebruikt in een stijve hockeystick.
  • Carbon: hoe meer carbon er in een stick verwerkt is, hoe stijver de stick wordt. Hoe stijver de stick, hoe meer slagkracht. Maar hoe stijver de stick is, hoe eerder de bal ook van de stick af kan springen, bijvoorbeeld bij het stoppen. Bij een stijve stick vergt het daarom meer ervaring om de bal goed onder controle te houden. Wij adviseren beginnende hockeyers om voor minder dan 50% carbon te kiezen en later op te bouwen naar bijvoorbeeld 75% of zelfs 95% carbon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *